Avotulen tekeminen turvallisesti – mitä jokaisen tulee tietää

Avotulen tekeminen, kuten nuotion sytyttäminen, on monelle osa luonnossa liikkumisen elämyksiä. Tulen käsittelyyn liittyy kuitenkin merkittäviä turvallisuusriskejä, ja siksi on tärkeää noudattaa ohjeita ja määräyksiä.

Mikä on avotuli?

Avotulella tarkoitetaan tulen käyttöä, jossa tuli voi päästä irti maapohjan kautta tai kipinöinnin vuoksi. Tällaisia ovat esimerkiksi nuotiot, risujen poltto, kokot, kertakäyttögrillit ja risukeittimet. Avotulen tekemiseen tarvitaan aina maanomistajan lupa.

Milloin avotulen teko on kielletty?

Avotulen tekeminen on kielletty, jos Ilmatieteen laitos on antanut maastopalovaroituksen tai jos olosuhteet, kuten kuivuus tai tuuli, lisäävät palon leviämisriskiä. Tällöin tulen sytyttäminen on ehdottomasti vältettävä.

Turvallinen tulenteko

Ennen tulen sytyttämistä varmista seuraavat asiat:

  • Sammutusvälineet: Varaa sammutusvälineitä, kuten vettä tai sammutuspeite, jo ennen sytytystä.
  • Sijainti: Valitse tulen paikka siten, että se ei ole rakennusten, sähköjohtojen tai helposti syttyvien materiaalien lähellä.
  • Valvonta: Tulta ei saa jättää vartioimatta. Tuuli voi aiheuttaa äkillisen leviämisen.
  • Sammuttaminen: Sammuta tuli huolellisesti ja varmista, että se on täysin sammunut ennen alueelta poistumista.

Ilmoitusvelvollisuus

Jos tulenteko aiheuttaa runsaasti savua, kuten risujen poltossa tai kulotuksessa, on tehtävä ilmoitus pelastuslaitokselle etukäteen. Ilmoitus tulee tehdä mahdollisimman aikaisin ennen toiminnan aloitusta.

Muista vastuu

Tulen sytyttäjä on aina vastuussa tulesta ja sen mahdollisesti aiheuttamista vahingoista. Huolellisuus ja varovaisuus ovat avainasemassa tulipalojen ehkäisemisessä.

Lisätietoja ja tarkempia ohjeita löydät Pelastustoimen verkkosivuilta https://pelastustoimi.fi/koti-ja-arki/tulen-kasittely/avotuli